Door een min of meer “Wetenschappelijk” artikel, waar hout als betere duurzame energie bron werd verkocht,  op de site van down to earth magazine.nl vond ik het nodig een reactie te geven. Onderstaand wat uitgebreider met foto’s.

De houthaard kan theoretisch misschien duurzaam zijn maar ik merk daar in de praktijk weinig van. De reden is dat duurzaam stoken ook een bepaalde verantwoording en (dure) investeringen met zich meebrengt.

Links een voorbeeld van een buurman die geen Gas aansluiting heeft. Op 9 juli, in de zomer bij 20 graden, om 11:00 uur steekt hij zijn haard aan om 150 liter water warm te maken. Dat gebruikt hij om zich te wassen en voor de afwas e.d. Hij heeft voor circa een week warm water zegt hij.

Je ziet duidelijk de vette witte rookwolken die soms ook wel eens zwart zijn. Een keer was de rook zo dik en zwart dat rondom zijn huis zwarte rookwolken bleven hangen. Want deze man stookt ook als het windstil is. Ik werk graag in de tuin en moet op zulke dagen maar binnen gaan zitten vanwege de giftige rook. Die niet echt alleen naar een houtvuurtje ruikt. Mijn ventilatie zet ik uit op zulke dagen. De buurman geeft aan dat hij duurzaam bezig is volgens de politiek.

Nu ben ik ook een houthaard liefhebber, en dan liefst met een hoog rendement, dus weinig verkeerde uitstoot. Maar in mijn woonplaats heeft 1 op de 5 woningen een houthaard plus ook nog de nodige tuinhaarden in de zomer. Met wat men stookt neemt men het niet zo nauw. Een beetje nat, verf of lijmresten dat stookt men er stiekem doorheen. Soms even een paar zwarte walmen moet maar kunnen. Windstilte weerhoud de stoker niet. In het artikel wordt aangegeven dat de aanvoer van fossiele brandstoffen niet duurzaam zijn. Tja hoe denk je dat die 4 kuub hout bij mijn voordeur komt? Dat komt ook niet aanwaaien, ik heb er dagen werk aan en een motorzaag op benzine voor gekocht. Het hout haal ik zelf in mijn aanhang wagen. Afgelopen jaar uit Vlissingen bij familie (nu hadden we daar toch wel heengegaan). Er zijn zelfs bedrijven die heel “schoon” en droog hout verkopen. Dat hout wordt zelfs eerst gedroogd! Dat hout koop je in “plastic” netten in de supermarkt of je laar een pallet per keer thuis bezorgen door een vrachtwagen de op diesel rijd, met een kraantje. De pallet gaat soms naar de gemeente afval.

Dus hout stoken is volgens mij in de praktijk helemaal niet zo duurzaam en CO2 neutraal als wordt voorgesteld en de overheid van is overtuigd door dit soort (niet in de praktijk) geverifieerde theoretische verhalen.

Dit is typisch voor mijn woonplaats, een schoorsteen staat recht voor het raam van mijn tante haar etage woning. De laagbouw is een paar jaar later gebouwd en zonder problemen heeft men verschillende open haarden met de nodige schorstenen geplaatst. Bijna de hele winter kan mijn tante haar ventilatie niet gebruiken, die aan die kant van de woning zit. Als ze een keer vergeet af te sluiten is het huis vergeven en vaak kan ze met mooie dagen in maart niet even op het balkon in het zonnetje zitten.

 

Los van hout als brandstof luistert het ook heel nauw hoe je stookt, in een slechte meestal goedkope kachel of “open” haard, verbrand je soms wel twee keer zoveel als in zo’n duurdere HR houtkachel voor dezelfde warmte opbrengst. Maar ook daar gaat heel veel warmte door de schoorsteen verloren, veel meer als bij gas. En stook je dan in zo’n “duurzame” haard dan moet je wel opletten dat je de luchttoevoer goed regelt anders brand je hout te snel of te langzaam. (bij veel wind luistert dat nog nauwer) Te snel gaat veel warmte verloren te langzaam dan vergiftig je de wijk waarin je woont met onverbrande gassen en fijnstof. Ook het laten na smeulen van je haard als je inmiddels naar bed bent is een veel gemaakte fout, je moet ook op tijd stoppen met stoken, als is het maar voor de veiligheid.

Persoonlijk ben ik, ondanks dat ik een HR houthaard heb voor het verbod van hout haarden in woonwijken. Het is gewoon onverantwoord omdat mensen veelal niet nadenken bij wat ze doen en vaak vooral willen besparen op de gas rekening. En de gasrekening wordt duurder dus er zal meer hout gestookt gaan worden. Men bereikt precies het tegengestelde voor wat betreft duurzaamheid en milieu naar mijn bescheiden mening.

Ik geef mijn houthaard graag op als dat betekend dat mijn stad houtrook vrij wordt.
Dat gaat natuurlijk niet gebeuren want het interesseert waarschijnlijk niemand dat ze af en toe midden in een gifwolk wonen, dus probeer ik zelf maar wel zo duurzaam mogelijk hout te stoken dat dichter bij de theorie komt.

Ik denk wel dat mijn Gesloten houtkachel High Tech is. 🙂