Vijvers sinds 1984Vijvers 1984 - 2018

Links mijn vijver in 2016, maar daarvoor heb ik er nog meer gehad. Onder een filmpje hoe het leven is onder water. Veel vissen zijn eigen jonge karpers en goudvissen. Onze trots zijn wel de Koi en de 2 Steuren.

In 1984 begon ik met mijn 1e vijver. Omdat ik maar een kleine tuin had, EPDM was niet zo bekend voor de vijver denk ik, had ik een polyester vijver gekocht. Zo’n standaard kuip. Binnen twee jaar werd het al een modderpoel en moest ik de vijver leeg maken. Meer als een paar goudvissen kon je er niet in kwijt. Wel had ik al waterplanten en een waterlelie. Een Waterlelie is goed om bagger op te laten nemen en zorgt voor wat schaduw zodat je minder algen krijg en de temperatuur in de zomer wat lager blijft van het water. Maar zonder filter is dit geen aanrader.

De 2e vijver in dezelfde tuin in 1991. Ik wilde een extra vijver met een overloop naar de kleine vijver. Nu gemaakt met PVC folie. (NIET DOEN!) PVC is erg beperkt om je vijver van te maken wanneer je wilt dat deze langer meegaat dan 5 tot 8 jaar. Het wordt poreus en hard door zonlicht en vallen er gaten in.  Maar dat wist ik niet dus PVC was mijn keuze dit keer. Het overloopje en stroompje mislukten met als gevolg dat mijn grasveldje altijd voldoende water kreeg. Nog steeds had ik er vooral goudvissen in en maar 2 karpers. Dit was ook geen goede vijver ondanks dat deze wel meer in de schaduw lag. Het was wel leuk voor een tijdje.

In 2001 maakte ik mijn derde vijver. Ik begon meestal met een nieuwe vijver wanneer de voorgaande eigenlijk op was. De 3e vijver werd een maatje groter. De tuin werd wat krapper maar deze vijver was wel stukken beter dan de voorgaande. Mijn vijvers waren voorheen zonder filter of UV lampen en ik baggerde ze gewoon om de twee jaar uit. Het water was in de zomer meestal groen, maar voor en najaar was het genieten van de vis. (Om te kijken) Deze vijver had wel een filter maar nog steeds geen UV lamp.

Ook draad-algen kwamen vaak voor in al mijn vijvers. Die haalde je er dan uit met een stokje, gewoon draaien tot je een suikerspin had. Draad-algen groeien vaak in schoon helder water dus zag ik dat als een goed teken. Ik had deze vijver in twee helften gemaakt. Onderwater zat in het midden een wand van 50cm hoog. Wanneer ik dan moest baggeren hoefde ik maar de helft van de vijver leeg te maken. Dat scheelde weer stress voor de vis en te veel vers water. In deze vijver begon ik te werken met Lavastenen. Lavastenen zijn zeer poreus en dus ideaal voor het microleven in je vijver. Een natuurlijk biologisch filtersysteem en ik gebruik ze (GOED WASSEN voor gebruik) nog steeds. Natuurlijk moet je ook waterplanten gebruiken. Gewoon uit de sloot, wel eerst goed uitspoelen. Verwar waterplanten niet met oeverplanten. Oeverplanten staan boven water met alleen de wortels erin en ontnemen daarom voedsel en zuurstof uit je vijver, waterplanten, die dus onderwater leven, met groen blad(=zuurstof), geven overdag zuurstof af aan je vijver en verlagen het nitriet/nitraat gehalte, oftewel maken je water schoon/neutraal. Omdat ik nu ook karpers had genomen, had ik ook een filter geïnstalleerd. (rechts achterin onder de waterval) Karpers (Koi) maken pas echt bagger. Maar soms sprong er wel eens een karper uit.

Dus ze vonden het blijkbaar niet zo fijn daar. Ze bleven wel gezond. Alhoewel ik in deze en voorgaande vijvers wel eens gatenziekte heb gehad.  Een goudvis van 10cm lang had eens een gat in zijn lijf van 3cm doorsnee, je zag zo zijn vlees zitten, schubben waren weggevreten. Deze goudvis heb ik een winter lang in een aquarium (40x30cm) in huis genomen en een overdosis gatenziekte medicijn gegeven. En tot mijn verbazing groeide het gat helemaal dicht en kwamen er zelfs schubben terug, alleen waren die schubben veel groter dan de rest. Zomers ging de goudvis gezond en wel weer terug. Sommige van de vissen die ik hier had heb ik nog steeds (2018) en anders wel de jongen daarvan. 

Vijver84-007

In 2006 verhuisden we en ging ik weer over naar een kleinere vijver, deze werd wel dieper gemaakt (circa 1meter). Ook hier gebruikte ik veel lavastenen op de bodem en randen. Ik had nu een richel gemaakt op 30cm diepte met planken (onder het folie) en met behulp van palen en weer PVC folie voor de vijver gebruikt. Gebruik wel folie speciaal gemaakt  voor vijvers, anders zitten er giftige stoffen op of komen deze later vrij!!!

Deze vijver was maar 2 bij 4 meter, maar was biologisch het meest in evenwicht. De karpers (5)  hadden het naar hun zin en ik kreeg elk jaar zo’n 200 jonkies. Bijna allemaal zwart zoals de gewone karpers. Ook weer een filter en nu ook een grote luchtpomp, en dat is wel een must voor je vijver vind ik.

 

Deze vijver was echt net een waterbron in de grond. Een soort Well. Maar in 2010 ging de waterstand steeds langzaam 10 cm omlaag. De folie lag goed dus was van echt overhevelen geen sprake. En later ontdekte ik kleine gaten in de folie, alsof iemand met een luchtpistool gaatjes had geschoten. Later bleek dat de PVC folie keihard was geworden op grote delen. vooral waar de zon bij kon komen. Dus het waterpeil stond vaak 10 tot 20cm lager. Later bleek ook weer dat omdat de vijver in vette klei was gegraven het waterpeil op 70cm bleef staan omdat de klei het vasthield. de gaten in de PVC zaten zelfs onderin de vijver waar nooit zonlicht kon komen. Deze vijver was echt al een lust voor het oog. En ik gebruikte geen middelen of een UV lamp voor het heldere water, dat dus in de zomer toch nog groen werd voor een korte periode. De vele waterplanten, die groeiden als kool ondanks de karpers, hielden het water meestal wel helder. In deze vijver heb ik nooit zieke vis gehad.

In 2014 gingen we weer verhuizen en maakte ik mijn grootste vijver, 12000 liter groot.

Ook hier weer gewerkt met palen, hout en Lavastenen en een waterval en deels de bodem bedekt met Natuursteen of Flagstones. Nu wel een grotere filter geïnstalleerd en een UV lamp (75Watt) en grote Luchtpomp. Het water is nu het hele jaar door kraakhelder. Maar dat komt vooral door een poedertje genaamd: Algae Powder. Je kan dat bij veel webshops kopen en soms voor wel minder dan 10€ per liter. Ik heb het 1 keer gebruikt met een halve dosering en na drie weken alles helder. Daarna heb ik pas de UV lamp gekocht. De UV lamp en de luchtpomp staan beiden op een timer. De UV lamp gaat s’ nachts uit (volgens mijn “geen zon geen Algen principe”) de luchtpomp slaat om de 20 minuten uit om de rubberen membranen te sparen, die slijten door het warm worden 10 keer zo snel. Maar als je ze steeds koelt (uit zet) gaan ze wel 8 jaar mee. Scheelt weer 20€ per jaar aan membranen voor je pomp en bespaard op elektra nietwaar.