Vijver Renovatie

Mijn budget vijver heeft het helaas maar 5 jaar vol gehouden. De oorzaak was het grote aantal jonge vissen elk jaar. Die moest ik vangen om de vijver niet overvol te laten raken en de vissen te behoeden voor ziekten. Te volle vijvers zijn gevoelig voor ziekten omdat de kwaliteit van het water achteruit gaat bij te veel vis. De natuur zorgt er dan voor dat er minder vis komt. En dat wil je echt niet. Het vangen van al die jonge vis in een vijver met lavastenen op de bodem is niet slim, na 4 keer had ik het EPDM uiteindelijk beschadigd door het vele lopen in de vijver.  Het gebeurde in september net voor een geplande vakantie van 16 dagen in Schotland.

De waterstand is en stuk lager en zakkende:

Wel jammer van de vijver in ecologisch opzicht want blijkbaar vond de natuur het een goede vijver. Elk jaar jonge vis en zelfs een paar Waterhoentjes besloten er een nest in te bouwen.

Waterhoentje eieren

Helaas zijn er te veel roofdieren rond en in mijn tuin waardoor de kuikens geen kans maakten. Ratten, Marters, roofvogels en Meeuwen moorden er op los als je in het buitengebied woont. De vijver bood te weinig bescherming daarvoor.

Omdat we binnen twee weken al op vakantie moesten heb ik snel een zwembad gekocht van 6×3 meter en 80cm diep. Deze kon dienst doen voor het noodonderkomen van mijn vissen voor de komende twee tot drie maanden. Voor de vorst moet de nieuwe vijver al gereed zijn.

Een lege vijver is maar een treurig gat in de grond.

Dit keer geen 2e hands hardhouten planken maar degelijke 2e hands kunststof terras vlonderplanken die ik voor een koopje opgekocht had. Ik heb ze nu nog wel bevestigd aan hardhouten palen, maar alleen omdat ik nog niet wist dat je ook kunststofpalen hebt voor dat doel. De maten van de planken bepaalden de lengte per wand. De palen had ik waterpas gezet met behulp van holle stalen paal van 360 cm zodat ik over lange lengtes waterpas kon stellen. Het verloop van de rand was uiteindelijk maar 1 centimeter. Bij het bevestigen van de planken kon ik de rand nog beter waterpas maken. Ik heb ook nog een paar M3 grond weggehaald en alle schuine delen haaks en plat gemaakt. Nu de vijver zo stevig werd durfde ik het wel aan met rechte wanden te gaan werken. Plus het was een verzoek van de man die de vijver zou gaan lijmen. De planken had ik rondom de vijver even los neergezet zodat ik wist dat ik goed zou  uitkomen en geen planken op maat hoefde te zagen.

De vijverbasis is gereed. De bovenrand heb ik afgewerkt met Douglas balken zodat de nieuw folie daarop vast gezet kan worden met spijkers. Achteraf had ik daar ook beter kunststof voor kunnen gebruiken maar had dit op dat moment nog niet zo bedacht en wist niet dat er ook makkelijk aan te komen was en ze zelfs voordeliger zijn dan hardhout. Uiteraard heb ik al het hout dat zich rond de grens lucht en aarde bevind met (ecologische) zwarte teer ingesmeerd. Dieper onder de grond komt minder zuurstof waardoor het hout daar minder snel aangetast wordt.

De vlakke delen waar geen kunststof planken zitten heb ik uitgevlakt met schoon zand zonder scherpe zaken. Het extra niveau in de bovenhoek was niet naar mijn zin. Er loopt een rioolbuis dwars door mijn vijver. De buis werd eigenlijk niet meer gebruikt. Het rode hekje was om de honden uit de vijver te houden ze slopen mijn mooie vlakke zandbodem. 🙂

Ook de rand om de vijver heen is nu vlak en tijdelijk bedekt met stenen. Ik heb ook alle naden afgekit zodat er geen scherpe randen meer zijn. Ik was er nog niet uit wat ik met de rand zou gaan doen vandaar dat die er nog niet uit ziet. Rechtsboven op de bodem is het verhoogde vlak nu weg inclusief riolering buis. Dat was ook een wens van de vijver folie monteur/lasser. Na lang zoeken en uiteindelijk op advies van A2KOI, een zeer grote online vijverwinkel, ben ik bij Andy Kaak terecht gekomen van Vijverfolietechniek. Het is een klein bedrijfje die Andy samen met Chrystel runt, maar daarom niet minder betrouwbaar.

Andy is in the Garden!  Hij begint met een extra laag beschermdoek van 235gram per m2. Dat dient om te voorkomen dat er scherpe zaken vanonder het doek door het doek gaan steken. De ondergrond van een vijver werkt altijd dus bij het verzakken kunnen scherpe zaken uit gaan steken.  Zeker als je geen bodem van beton hebt zoals je vaak ziet.

De vijver is geheel ingepakt in het beschermingsdoek en Andy is al bezig de randen te bekleden met 4everflex. Ik ben ook lang aan het zoeken geweest wat ik het beste kon gebruiken voor de vijver als folie, PVC of EPDM  en 4everflex kwam als beste uit de bus met een levensduur van 27 jaar. PVC gaat nog geen 10 jaar mee als je veel zon hebt op de vijver en EPDM is lastig te lijmen en lastig te reparereren, 4Everflex is vrij nieuw materiaal maar ik vertrouwde er toch maar op. Omdat ik weer een natuurgetrouw model vijver wilde had Andy er een aardige klus aan met al die hoeken en geen stukje met dezelfde maten. Zowel de binnenrand als buitenrand waren wel gelijkmatig hoog en waterpas.

Het was al 8 november en extreem mooi weer om een vijver te lassen. Het was geen slechte dag voor Andy.

Het werk vordert gestaag. Mooi zwart is niet lelijk. Zwart matters zou je kunnen zeggen. Of Mat zwart .

 

De laatste handelingen en dan is de vijver klaar.

De vijver is klaar maar voor de zekerheid blijft Andy nog even wachten tot er een laag water in staat. Het resultaat is een superstrakke vijver, alsof je hem zo uit de winkel heb gehaald. Andy maakt ook nog even een paar kiekjes en filmpje voor zijn Facebook pagina. Het is inmiddels rond 16:00 uur. In zo’n 6 uur heeft Andy de vijver bekleed met beschermdoek en 4Everflexfolie. En dat terwijl er geen stukje folie dezelfde maat had in deze 8 plus 7 hoekige vijver. De vijver is maar 120cm diep, als ik hem dieper wil (150cm) kom ik in de bodem in de Veenlaag van 17 meter en die is niet stabiel genoeg. Het extra laagje klei tussen het veen en de vijverbodem is precies genoeg gebleken bij de vorige vijver.

De vijver is inmiddels grotendeel gevuld met vers water. Ik had in een aanhangwagen nog 1,5 m3 oud water bewaard en de inhoud van het zwembad circa 7,5m3 gaat de rest opvullen. Water hergebruiken van een vijver is belangrijk. Als je vissen gezond zijn toont dat aan dat het water goed is en als het helder is ook dat de hardheid goed is . Alles compleet verversen kan de vissen een terugslag geven wat de gezondheid kan schaden. In totaal is de inhoud van de vijver circa 14 m3. De vorige was circa 11 m3. Een groot voordeel van de nieuwe vijver met gelaste folie is dat ik de vijver tot aan de rand kan vullen. Wanneer je de folie niet last maar los gebruikt met overlappende stukken en vouwen kost dat zeker 10 cm omdat de rand door de naden en vouwen water gaat overhevelen door capillaire werking.

De visjes kijken er al naar uit denk ik.

Het overzetten van de visjes ging voorbeeldig. Op het filmpje zie je aan het einde wat onderwateropnamen in de nieuwe vijver.

In december kan je niet zo veel doen aan de vijver dus wacht ik tot de lente. Er moet nog steeds veel gebeuren.

De tijdelijke stenen worden vervangen door een stijger van kunststof vlonder planken. En dat is niet zo simpel als dat het lijkt. Je moet namelijk goede ondersteuning hebben voor de vlonderplanken want die buigen makkelijk door.  Met de kunststof balken die ik inmiddels ontdekt had kwam ik een heel eind.

Op elke hoek een stevige paal die ik later voor het afdek net ga gebruiken en de tuin verlichting.

Ook nu weer proberen zo waterpas als mogelijk te werken. Onder de planken plaats ik worteldoek met daarop grind om te voorkomen dat de muizen of ratten er gaan wonen. Dat was zo onder mijn vorige stijger. De planken zijn 75cm lang.

De hoeken worden maatwerk, geen hoek of rand is gelijk.

Ook voor de hoeken moest ik de truckendoos openen. Maar uiteindelijk toch wel gelukt.

De vlonder is mooi maar een extra randje is wel aan te bevelen.

Yes, nu de lampjes nog. Bij Alie expres 8 lampjes gekocht voor onder de tegels van 5 Watt. Bij Alie was ik 65 Euro kwijt bij een winkel in NL wel flink wat meer.

De lampjes heb ik gemaakt van stukjes hout die ik nog had. Deels van de oude steiger.  Bovenop een simpele natuursteen. De kabel kon mooi onder de vlonder lopen, de lampjes zitten direct op 240 volt serieel zonder omvormer ofzo. De hele tuin is verlicht snachts.

Elke “bolder” functioneerd als lamp en als een stevige basis voor het net. Op de foto zie je de geplastificeerde staalkabel al zitten waar ik het afdeknet aan vast maak. De staalkabel rekt niet uit dus blijf alles stevig op zijn plaats. De houten omhulsels heb ik iets boven de grond gehouden zodat het hout niet wordt aangetast.

Twee lampen heb ik over de vijver gericht zodat je van uit huis niet in de lampjes kijkt, de rest schijnt van de vijver af en verlichten de hele tuin voldoende met maar 5 Watt per lampje. Het licht is ook warm 2700 kelvin.

Hier een foto door het net gemaakt. Jammer dat ze die netten niet transparant kunnen maken. De goudvissen heb ik inmiddels gevangen en aan andere vijverliefhebbers gegeven.

Het net heb ik wat hoger bevestigd zodat je nog makkelijk iets uit het water kan halen en dat de honden en ander dieren nog kunnen drinken. De Reiger heeft er weer net te weinig ruimte door en omdat het net hoger hangt heeft de Reiger nog minder kans. Reigers prikken gerust door je net heen de vissen aan zodat ze dood gaan en de reiger ze onder het net weg kan halen aan de randen. Een groot extra pluspunt van een gelijmde/gelaste vijver is dat het waterniveau tot aan de rand kan staan zonder dat het meteen over hevelt. Naast de waterpartij heb ik een 2 cm verlaagde inkeping gemaakt  die het water afvoert wanneer het te veel wordt. Dat komt in de winter wel voor.

De water conditie van mijn vijvers.  Van 2010 t/m 2019 werden er veel jonge karpers en goudvissen geboren. Dus blijkbaar zijn mijn vijvers altijd wel goed geweest. Het water blijft helder met een UV lamp van 36 Watt en regelmatig wat  Algae Powder van Pond Support dat tegenwoordig Maerl heet toevoegen. Maerl is er in vele prijsklassen op internet te vinden, 5 Euro per liter is een goede prijs, alleen moet je dan meer dan 5 liter afnemen in de regel. De UV lamp dood alle zweefalgen en het poeder is een soort kalk dat algsoorten zoals draadalg uit elkaar laat vallen. Na veel regen of bijvullen moet je er wat poeder aan toe voegen. En wanneer je veel waterplanten hebt heb je minder Algae of Maerl poeder nodig. Het meest belangrijke dat er voor heeft gezorgd dat ik geen ziekten of vissterfte heb gehad in mijn vijvers is dat ik voldoende lucht toevoeg en vooral omdat ik bijna wekelijks de vijverfilters schoonmaak. Karpers en goudvissen eten veel en maken veel afval. Als je er voor zorgt dat hun uitwerpselen afgevoerd worden dan voorkom je dat het gaat rotten en de verhouding van het water van de vijver gaat beïnvloeden. Dus de PH, KH en noem ze maar op. En waterplanten zijn zeer belangrijk die maken ook het water harder. Veel waterplanten betekend ook minder algen. Van Bagger heb ik ook nooit last ondanks dat ik geen drain heb in mijn vijvers. Ik doe slechts een beetje zand in de vijver maar wel een laag Lavakorrels. Niet de scherpe soort. Lavakorrels zijn heel licht en poreus en bevatten veel micro-organismen. Doordat ze licht zijn dwarrelen ze luchtig over de bodem en wordt het vuil niet vastgehouden. Door de luchtpomp  ontstaat er een stroming die het vuil meevoert naar de pomp van de filter. De filterpomp hangt een stukje boven de bodem en dat blijkt geen problemen te geven. Ik heb nooit zand of grind in mijn pomp.

Onder een ruim 4 minuten lang durende clip die ik in augustus 2020 heb gemaakt, net voordat ik in september alle jonge goudvissen heb weggedaan. Ik moet een traantje wegpinken want het zijn prachtige vissen.

Na het bouwen van 5 vijvers in een periode van 34 jaar heb ik aardig wat ervaring opgedaan. Naast er wat over gelezen te hebben heb ik vooral op gevoel en inzicht mijn vijvers gebouwd. Ik vind het jammer dat de trend heeft bepaald dat Koi karpers in hun steriele zwarte bakken het beeld bepaald voor het houden van een vijver. Ik zelf geef de voorkeur aan een vijver die vooral gebaseerd is op de natuur. En dat is ook nog eens veel goedkoper ook als je het goed doet.

Hieronder laat ik zien hoe ik mijn huidige vijver heb gebouwd. Zonder tekening en meer op gevoel dan op basis van nauwkeurig meten. Ik had het EPDM (0.6mm) van 6 x 10 meter al een jaartje liggen i.v.m. een uitverkoop. Advies van de professionals is EPDM van 1.2mm te gebruiken, maar dat
geeft lastige vouwen en lijmen wilde ik niet. De oplossing om met 0.6mm te kunnen werken is om nog zorgvuldiger zijn met de ondergrond en extra bescherming voor de bodem en wanden die je extra gaat belasten.

Voor zo’n groot gat is een graafmachine toch wel prettig. De vette klei laat zich lastig scheppen. De machine heb ik van grondbedrijf “Gerrit de Pater” geleend. Gouwe gozer die Gerrit. Het graven is echt leuk om te doen nu. Wel even wennen aan al die hendels. Maar binnen een dag heb je een gat van meer dan 12M3 gegraven. Mijn rug is Gerrit heel dankbaar.

Video afspelen

Met zo’n graafmachine en weinig ervaring in het machinaal graven wordt het gat al snel te groot. Maar daar had ik wel een oplossing voor.

Je ziet dat ik links een wandje heb geplaatst, hier moffelde ik weg dat het gat te groot was. Met wat hardhouten palen een hardhouten planken (2e hands) kon ik de vijver “klein” genoeg maken voor het EPDM wat ik al had liggen. Helemaal rechts zie je de gele waterpas (2meter) nog liggen die ik gebruikte om de paaltjes waterpas te maken voor de vijverranden. Ik gebruikte ook een lange rechte balk om meerdere paaltjes in een keer met de waterpas te controleren. Het lastige is dat je steeds verder kan gaan afwijken van de eerste waterpas staande paal. Je moet dus op zoveel mogelijk controleren. Bijvoorbeeld grote afstanden met een touw en dan kijken of wat er tussen staat niet afwijkt. Ik had geluk en alles stond al snel waterpas. De dubbelcheck doe je wanneer de palen met elkaar worden verbonden met planken. Wat ook belangrijk is, is dat je de wanden altijd iets naar achteren laat overhellen, dat voorkomt dat de wanden gaan instorten. Rechte wanden kunnen opeens in je vijver vallen wanneer de grond onstabiel wordt door uitdroging of verzakking. Met een kleine schuine helling drukt het water altijd op de grond van de wanden en doet de zwaartekracht de rest.

Wat ik zelf altijd heel prettig vind is een ondiepe rand langs de rand van de vijver. Je kan hier planten op zetten en je kan de randen makkelijker camoufleren zonder dat je vrachtwagens met keien in je vijver moet gaan storten. Op de foto zie je dat de randen al klaar zijn. De palen staan buiten de vijver zodat de EPDM lekker strak langs de rand komt. De planken bovenaan de rand moeten perfect waterpas liggen. Ook verstevig ik met planken de rand waar ik teveel grond heb weggegraven. De waterdruk houd de planken wel op zijn plaats. Hier en daar heb ik nog wel een paaltje schuin de wand in gejend om de randplank te ondersteunen. Je moet er tenslotte op kunnen staan.

De wanden en randen zijn stevig, de vijverranden lopen voldoende schuin af en de bodem is wat vlakker gemaakt. Ik sta op een biels die gaat dienen om de pomp op te leggen. Wanneer de pomp wat hoger ligt komt er minder bagger in maar vooral geen grind of zand en water dat rond de 4 graden is, dit ligt in de winter op de bodem, het rondpompen daarvan is niet slim want de vissen overwinteren hier graag in. Met zand maakt ik de randen helemaal vlak en controleer uitvoerig of er geen scherpe zaken uitsteken die het EPDM kunnen gaan beschadigen. Het ziet er aardig afgewerkt uit al zeg ik het zelf.

Nu nog even een zeiltje leggen. Je kan zien dat ik op de plek waar (grond)water ligt ik een stuk oud EPDM (2mm) van een vorige vijver heb gelegd. Voor de zekerheid heb ik dat dit stuk toegevoegd omdat de grond daar erg drassig was en ik niet zeker kon zijn of er iets scherps lag. Het nieuwe EPDM had ik eerst zo opgerold zodat je het naar beide zijden kan uitvouwen. Behoorlijk zwaar dat spul ook al is het maar 1mm dik het blijft 60M2. Gelukkig had ik hulp.

Voor ik de randen aftimmerde had ik natuurlijk wel even gemeten met een meetlint van 20 meter of het gat niet te groot zou worden. Ik heb dus na het maken van het gat nog kunnen smokkelen bij het maken van de bovenrand.

Video afspelen

Na het uitleggen van de folie op de langste lengte van de vijver, die niet echt maatvast is, kunnen we beginnen met het uitvouwen. Hier een link hoe dit volgens de professionals gedaan moet worden. Let vooral eens op het hondje dat heel erg in de weg loopt maar ons eigenlijk helemaal niet stoort.

In het filmpje heb je kunnen zien dat ik de noodzakelijk vouwen in het EPDM zo klein mogelijk houd en vooral haaks op de bovenrand. In de knik van de vijver is niet te voorkomen dat daar veel folie over blijft. Deze los ik op door deze zo strak en vlak mogelijk op te vouwen haaks op de bovenrand. Een paar keien op deze vouwen na het vullen van de vijver helpen voor komen dat vissen zich klem gaan zwemmen in de vouwen en zullen stikken. Vandaar dat je zo min mogelijk grote vouwen moet maken waar vissen eventueel in kunnen gaan zwemmen. Je kan ze ook aan elkaar lijmen natuurlijk, maar ik hou daar niet zo van, als je wat moet gaan veranderen aan de vijver zit je meteen met onbruikbare folie. Vooral bij het vullen is deze flexibiliteit wel handig. De folie zet je pas vast/klem wanneer de vijver helemaal gevuld is. En dan even wachten op het water dat met 10 liter per minuut de vijver moet vullen met 12000 liter water. Dus 1200 minuten oftewel 20 uur. Om de 2 uur kijk je even of je het EPDM wat aan moet trekken zodat er minder vouwen ontstaan. Hou de vouwen haaks op de rand i.v.m. het risico op overhevelen van water.

Vroeg in de ochtend geeft de koude morgen er ook nog een leuk tintje aan.

Vanuit een oude vijver die zich op ons landgoed bevond heb ik een paar honderd liter Lava-grind gescoord en goed uitgewassen. Dit beetje op de foto had ik nog over gehouden. Een nadeel van Lava is, is dat het vrij scherp is.

Linksboven stond het filter al te draaien. Een groot deel van het Lava-grind ligt er al in. Omdat het grind een paar maanden boven water had gelegen is het zo droog geworden dat een deel blijft drijven. Ik heb her en der wat waterplanten uit de singel en sloot gehaald. In Nieuw-Beijerland groeide veel Krabbenscheer, een waterplant die net onder het wateroppervlak drijft en in de winter naar de bodem zakt. In de vijver heeft deze het niet gered.

De vijver zit nu vol water en een deel van de beplanting. De randen zitten nog steeds helemaal los.

Na het vullen is het slim om even een watertest te doen. Hiervoor hebben we een speciaal opgeleide hond, Simba een super lieve Labrador, ingezet die het water uitvoerig test. Onzin natuurlijk, net als het moeten testen van schoon Hollands kraanwater.

Tijd om de randen af te werken. Met een stuk oud EPDM van 2mm dik bedek ik de bodem en deels de opstaande randen zodat ik er Lavastenen en Leistenen op kan leggen zonder risico op schade aan het dunne EPDM eronder.

Ter voorbereiding van de stijger die om de vijver komt te liggen maak ik een rand van Madoc muurelementen. Normaal 10€ per stuk maar in ons geval was het gratis af te halen. Iemand bracht een deel naar de gemeentestort. Ik gaf aan dat hij die wel aan mij kon geven. Nou in zijn tuin had hij er nog veel meer. Ik heb er wel 300 opgehaald. Duurzaam beziiig! Wel een paar dagen bezig geweest met lijmresten (cement, EPDM lijm en Silicone resten) weg te bikken en trillen. Dat ging super met een platte betonbeitel en een klopboormachine. Daarna met de hoge drukspuit het vuil er af en ze waren weer als nieuw. Gelukkig ging mijn broer ijverig door met de 17m3 aarde die ik had besteld ook de rest van de tuin was onder handen. Gouwe Gozer die broer van me.

In tegenstelling tot wat je op TV altijd ziet wanneer ze een vijver hebben gemaakt is het water hier helder, ook nadat de planten er al in staan en het grind, keien en Leisteen zijn geplaatst. 

Je ziet in de knik van de vijver dat ik met een stapel keien de grootste vouwen in het EPDM wegwerk om te voorkomen dat de vissen er zich in klem kunnen zwemmen en zullen stikken.

Op de randen zijn Leistenen neergelegd op een extra stuk EPDM. Je ziet op de rand bovenin nog wat rollen EPDM liggen voor de randen die nog gedaan moeten worden. Omdat de vijver zich toch nog moet zetten ben ik alvast aan de stijger begonnen die om de vijver een komt te liggen zodat ik vanuit elke hoek mijn vissen kan zien en benaderen. Linksboven zie je een bergje aarde in de knik. Hier komt de waterpartij.

Die Madoc muurelementen zijn uit de mode, maar ik vind ze nog steeds prachtig. Ik had ze al in 2001 en die heb ik nu ook nog gebruikt. Ze zijn 2x meeverhuisd. Zie je hoe schoon ze zijn, als nieuw, gewoon met water schoon gemaakt. En omdat de zon er vaak op staat blijven ze zo mooi zonder alg of mos dat zwart kan worden wanneer het dood gaat.

Die De randen zijn bedekt met Leisteen en de stijger is af. Ook de 17m3 aarde is op zijn plek gestort door mijn broer. Ook is er de eerste opzet gemaakt van de locatie van de filter en waterval. Er zwemmen ook al vissen in die meeverhuisd zijn en het water wordt al wat groen van de algen. Zelfs na een paar weken drijft er nog steeds lava grind. Mijn oude filter staat op de rand nog steeds te filteren wachtend op de eindbestemming. In 2015 kocht ik een nieuwe, een relatief goedkope filter unit van 160€ die simpel het vuil uit het water filtert. Biologisch voegt het niet veel toe. hij is inmiddels een stuk duurder geworden. Ik heb na 3 jaar in 2017 een betere versie gekocht namelijk de Biocompact 60.000 liter en bij een betere webwinkel. Voordeel is dat je nog maar 1 bak hebt dus minder koppelingen en kans op lekkage. De 60.000 liter is onzin, dat geld voor water zonder vis e.d. Een complete filter met bak kopen is niet veel duurder dan het kopen van alleen nieuwe filter matten, in mijn geval. Door het voortdurend schoon maken van de filters slijten ze wel erg snel. En natuurlijk heb ik de oude filter op marktplaats verkocht omdat die best nog goed was. Heeft een ander ook een koopje.

Onverwachte ontwikkelingen!!!

Kennissen hadden een Steur over van 125cm en 23 jaar oud. ik wist niet zeker of ik hem wel wilde nemen, maar besloot gelukkig om hem toch te adopteren. In een teiltje kwam hij aan afkomstig uit een Koi vijver van slechts 4×4 meter met kikkergroen water. Filmpje hieronder.

De Lake Sturgeon heeft wat weg van een Dolfijn, vandaar. Dus nu heet hij Dolf.

In Met de Madoc elementen heb ik een filterhuis gebouwd, deze komt op een verhoging te staan op een Leisteen van 1x1meter. Voor het filterhuis gebruik ik een paar grote piepschuim blokken om de waterpartij op te gaan maken. Lekker licht, vlak en verzakt niet snel.

Het gaat er steeds meer op lijken.

In 1 jaar later is het nieuwe model al ruim voldoende getest, maar je blijft proberen het te verbeteren.

Later heb ik de filtermonding nog verder weggewerkt.

Helemaal naar mijn zin behalve die anti Reiger rand.

In 2015, 2016, 2017 en 2018 worden er veel jonge karpers en goudvissen geboren. Dus blijkbaar is de vijver geslaagd. Het water blijft helder met een UV lamp van 36 Watt en regelmatig wat  Algae Powder van Pond Support toevoegen. De UV lamp dood alle zweefalgen en het poeder is een soort kalk dat algsoorten zoals draadalg uit elkaar laat vallen. Na veel regen of bijvullen moet je er wat poeder aan toe voegen. En wanneer je veel waterplanten hebt heb je minder Algae poeder nodig.

Eind 2018 gebeurd er een kleine ramp, lees verder onder “Vijver renovatie”