Vijver bouwen (low budget)

Na het bouwen van 5 vijvers in een periode van 34 jaar heb ik aardig wat ervaring opgedaan. Naast er wat over gelezen te hebben heb ik vooral op gevoel en inzicht mijn vijvers gebouwd. Ik vind het jammer dat de trend heeft bepaald dat Koi karpers in hun steriele zwarte bakken het beeld bepaald voor het houden van een vijver. Ik zelf geef de voorkeur aan een vijver die vooral gebaseerd is op de natuur. En dat is ook nog eens veel goedkoper ook als je het goed doet.

Hieronder laat ik zien hoe ik mijn huidige vijver heb gebouwd. Zonder tekening en meer op gevoel dan op basis van nauwkeurig meten. Ik had het EPDM (0.6mm) van 6 x 10 meter al een jaartje liggen i.v.m. een uitverkoop. Advies van de professionals is EPDM van 1.2mm te gebruiken, maar dat
geeft lastige vouwen en lijmen wilde ik niet. De oplossing om met 0.6mm te kunnen werken is om nog zorgvuldiger zijn met de ondergrond en extra bescherming voor de bodem en wanden die je extra gaat belasten.

Voor zo’n groot gat is een graafmachine toch wel prettig. De vette klei laat zich lastig scheppen. De machine heb ik van grondbedrijf “Gerrit de Pater” geleend. Gouwe gozer die Gerrit. Het graven is echt leuk om te doen nu. Wel even wennen aan al die hendels. Maar binnen een dag heb je een gat van meer dan 12M3 gegraven. Mijn rug is Gerrit heel dankbaar.

Video afspelen

Met zo’n graafmachine en weinig ervaring in het machinaal graven wordt het gat al snel te groot. Maar daar had ik wel een oplossing voor.

Je ziet dat ik links een wandje heb geplaatst, hier moffelde ik weg dat het gat te groot was. Met wat hardhouten palen een hardhouten planken (2e hands) kon ik de vijver “klein” genoeg maken voor het EPDM wat ik al had liggen. Helemaal rechts zie je de gele waterpas (2meter) nog liggen die ik gebruikte om de paaltjes waterpas te maken voor de vijverranden. Ik gebruikte ook een lange rechte balk om meerdere paaltjes in een keer met de waterpas te controleren. Het lastige is dat je steeds verder kan gaan afwijken van de eerste waterpas staande paal. Je moet dus op zoveel mogelijk controleren. Bijvoorbeeld grote afstanden met een touw en dan kijken of wat er tussen staat niet afwijkt. Ik had geluk en alles stond al snel waterpas. De dubbelcheck doe je wanneer de palen met elkaar worden verbonden met planken. Wat ook belangrijk is, is dat je de wanden altijd iets naar achteren laat overhellen, dat voorkomt dat de wanden gaan instorten. Rechte wanden kunnen opeens in je vijver vallen wanneer de grond onstabiel wordt door uitdroging of verzakking. Met een kleine schuine helling drukt het water altijd op de grond van de wanden en doet de zwaartekracht de rest.

Wat ik zelf altijd heel prettig vind is een ondiepe rand langs de rand van de vijver. Je kan hier planten op zetten en je kan de randen makkelijker camoufleren zonder dat je vrachtwagens met keien in je vijver moet gaan storten. Op de foto zie je dat de randen al klaar zijn. De palen staan buiten de vijver zodat de EPDM lekker strak langs de rand komt. De planken bovenaan de rand moeten perfect waterpas liggen. Ook verstevig ik met planken de rand waar ik teveel grond heb weggegraven. De waterdruk houd de planken wel op zijn plaats. Hier en daar heb ik nog wel een paaltje schuin de wand in gejend om de randplank te ondersteunen. Je moet er tenslotte op kunnen staan.

De wanden en randen zijn stevig, de vijverranden lopen voldoende schuin af en de bodem is wat vlakker gemaakt. Ik sta op een biels die gaat dienen om de pomp op te leggen. Wanneer de pomp wat hoger ligt komt er minder bagger in maar vooral geen grind of zand en water dat rond de 4 graden is, dit ligt in de winter op de bodem, het rondpompen daarvan is niet slim want de vissen overwinteren hier graag in. Met zand maakt ik de randen helemaal vlak en controleer uitvoerig of er geen scherpe zaken uitsteken die het EPDM kunnen gaan beschadigen. Het ziet er aardig afgewerkt uit al zeg ik het zelf.

Nu nog even een zeiltje leggen. Je kan zien dat ik op de plek waar (grond)water ligt ik een stuk oud EPDM (2mm) van een vorige vijver heb gelegd. Voor de zekerheid heb ik dat dit stuk toegevoegd omdat de grond daar erg drassig was en ik niet zeker kon zijn of er iets scherps lag. Het nieuwe EPDM had ik eerst zo opgerold zodat je het naar beide zijden kan uitvouwen. Behoorlijk zwaar dat spul ook al is het maar 1mm dik het blijft 60M2. Gelukkig had ik hulp.

Voor ik de randen aftimmerde had ik natuurlijk wel even gemeten met een meetlint van 20 meter of het gat niet te groot zou worden. Ik heb dus na het maken van het gat nog kunnen smokkelen bij het maken van de bovenrand.

Video afspelen

Na het uitleggen van de folie op de langste lengte van de vijver, die niet echt maatvast is, kunnen we beginnen met het uitvouwen. Hier een link hoe dit volgens de professionals gedaan moet worden. Let vooral eens op het hondje dat heel erg in de weg loopt maar ons eigenlijk helemaal niet stoort.

In het filmpje heb je kunnen zien dat ik de noodzakelijk vouwen in het EPDM zo klein mogelijk houd en vooral haaks op de bovenrand. In de knik van de vijver is niet te voorkomen dat daar veel folie over blijft. Deze los ik op door deze zo strak en vlak mogelijk op te vouwen haaks op de bovenrand. Een paar keien op deze vouwen na het vullen van de vijver helpen voor komen dat vissen zich klem gaan zwemmen in de vouwen en zullen stikken. Vandaar dat je zo min mogelijk grote vouwen moet maken waar vissen eventueel in kunnen gaan zwemmen. Je kan ze ook aan elkaar lijmen natuurlijk, maar ik hou daar niet zo van, als je wat moet gaan veranderen aan de vijver zit je meteen met onbruikbare folie. Vooral bij het vullen is deze flexibiliteit wel handig. De folie zet je pas vast/klem wanneer de vijver helemaal gevuld is. En dan even wachten op het water dat met 10 liter per minuut de vijver moet vullen met 12000 liter water. Dus 1200 minuten oftewel 20 uur. Om de 2 uur kijk je even of je het EPDM wat aan moet trekken zodat er minder vouwen ontstaan. Hou de vouwen haaks op de rand i.v.m. het risico op overhevelen van water.

Vroeg in de ochtend geeft de koude morgen er ook nog een leuk tintje aan.

Vanuit een oude vijver die zich op ons landgoed bevond heb ik een paar honderd liter Lava-grind gescoord en goed uitgewassen. Dit beetje op de foto had ik nog over gehouden. Een nadeel van Lava is, is dat het vrij scherp is.

Linksboven stond het filter al te draaien. Een groot deel van het Lava-grind ligt er al in. Omdat het grind een paar maanden boven water had gelegen is het zo droog geworden dat een deel blijft drijven. Ik heb her en der wat waterplanten uit de singel en sloot gehaald. In Nieuw-Beijerland groeide veel Krabbenscheer, een waterplant die net onder het wateroppervlak drijft en in de winter naar de bodem zakt. In de vijver heeft deze het niet gered.

De vijver zit nu vol water en een deel van de beplanting. De randen zitten nog steeds helemaal los.

Na het vullen is het slim om even een watertest te doen. Hiervoor hebben we een speciaal opgeleide hond, Simba een super lieve Labrador, ingezet die het water uitvoerig test. Onzin natuurlijk, net als het moeten testen van schoon Hollands kraanwater.

Tijd om de randen af te werken. Met een stuk oud EPDM van 2mm dik bedek ik de bodem en deels de opstaande randen zodat ik er Lavastenen en Leistenen op kan leggen zonder risico op schade aan het dunne EPDM eronder.

Ter voorbereiding van de stijger die om de vijver komt te liggen maak ik een rand van Madoc muurelementen. Normaal 10€ per stuk maar in ons geval was het gratis af te halen. Iemand bracht een deel naar de gemeentestort. Ik gaf aan dat hij die wel aan mij kon geven. Nou in zijn tuin had hij er nog veel meer. Ik heb er wel 300 opgehaald. Duurzaam beziiig! Wel een paar dagen bezig geweest met lijmresten (cement, EPDM lijm en Silicone resten) weg te bikken en trillen. Dat ging super met een platte betonbeitel en een klopboormachine. Daarna met de hoge drukspuit het vuil er af en ze waren weer als nieuw. Gelukkig ging mijn broer ijverig door met de 17m3 aarde die ik had besteld ook de rest van de tuin was onder handen. Gouwe Gozer die broer van me.

In tegenstelling tot wat je op TV altijd ziet wanneer ze een vijver hebben gemaakt is het water hier helder, ook nadat de planten er al in staan en het grind, keien en Leisteen zijn geplaatst. 

Je ziet in de knik van de vijver dat ik met een stapel keien de grootste vouwen in het EPDM wegwerk om te voorkomen dat de vissen er zich in klem kunnen zwemmen en zullen stikken.

Op de randen zijn Leistenen neergelegd op een extra stuk EPDM. Je ziet op de rand bovenin nog wat rollen EPDM liggen voor de randen die nog gedaan moeten worden. Omdat de vijver zich toch nog moet zetten ben ik alvast aan de stijger begonnen die om de vijver een komt te liggen zodat ik vanuit elke hoek mijn vissen kan zien en benaderen. Linksboven zie je een bergje aarde in de knik. Hier komt de waterpartij.

Die Madoc muurelementen zijn uit de mode, maar ik vind ze nog steeds prachtig. Ik had ze al in 2001 en die heb ik nu ook nog gebruikt. Ze zijn 2x meeverhuisd. Zie je hoe schoon ze zijn, als nieuw, gewoon met water schoon gemaakt. En omdat de zon er vaak op staat blijven ze zo mooi zonder alg of mos dat zwart kan worden wanneer het dood gaat.

Die De randen zijn bedekt met Leisteen en de stijger is af. Ook de 17m3 aarde is op zijn plek gestort door mijn broer. Ook is er de eerste opzet gemaakt van de locatie van de filter en waterval. Er zwemmen ook al vissen in die meeverhuisd zijn en het water wordt al wat groen van de algen. Zelfs na een paar weken drijft er nog steeds lava grind. Mijn oude filter staat op de rand nog steeds te filteren wachtend op de eindbestemming. In 2015 kocht ik een nieuwe, een relatief goedkope filter unit van 160€ die simpel het vuil uit het water filtert. Biologisch voegt het niet veel toe. hij is inmiddels een stuk duurder geworden. Ik heb na 3 jaar in 2017 een betere versie gekocht namelijk de Biocompact 60.000 liter en bij een betere webwinkel. Voordeel is dat je nog maar 1 bak hebt dus minder koppelingen en kans op lekkage. De 60.000 liter is onzin, dat geld voor water zonder vis e.d. Een complete filter met bak kopen is niet veel duurder dan het kopen van alleen nieuwe filter matten, in mijn geval. Door het voortdurend schoon maken van de filters slijten ze wel erg snel. En natuurlijk heb ik de oude filter op marktplaats verkocht omdat die best nog goed was. Heeft een ander ook een koopje.

Onverwachte ontwikkelingen!!!

Kennissen hadden een Steur over van 125cm en 23 jaar oud. ik wist niet zeker of ik hem wel wilde nemen, maar besloot gelukkig om hem toch te adopteren. In een teiltje kwam hij aan afkomstig uit een Koi vijver van slechts 4×4 meter met kikkergroen water. Filmpje hieronder.

De Lake Sturgeon heeft wat weg van een Dolfijn, vandaar. Dus nu heet hij Dolf.

In Met de Madoc elementen heb ik een filterhuis gebouwd, deze komt op een verhoging te staan op een Leisteen van 1x1meter. Voor het filterhuis gebruik ik een paar grote piepschuim blokken om de waterpartij op te gaan maken. Lekker licht, vlak en verzakt niet snel.

Het gaat er steeds meer op lijken.

In 1 jaar later is het nieuwe model al ruim voldoende getest, maar je blijft proberen het te verbeteren.

Later heb ik de filteruitlaat nog verder weggewerkt.

Helemaal naar mijn zin behalve die anti Reiger rand.

In 2015, 2016, 2017 en 2018 worden er veel jonge karpers en goudvissen geboren. Dus blijkbaar is de vijver geslaagd. Het water blijft helder met een UV lamp van 36 Watt en regelmatig wat  Algae Powder van Pond Support toevoegen. De UV lamp dood alle zweefalgen en het poeder is een soort kalk dat algsoorten zoals draadalg uit elkaar laat vallen. Na veel regen of bijvullen moet je er wat poeder aan toe voegen. En wanneer je veel waterplanten hebt heb je minder Algae poeder nodig.

Eind 2018 gebeurd er een kleine ramp, lees verder onder “Vijver renovatie”

Na het bouwen van 5 vijvers in een periode van 34 jaar heb ik aardig wat ervaring opgedaan. Naast er wat over gelezen te hebben heb ik vooral op gevoel en inzicht mijn vijvers gebouwd. Ik vind het jammer dat de trend heeft bepaald dat Koi karpers in hun steriele zwarte bakken het beeld bepaald voor het houden van een vijver. Ik zelf geef de voorkeur aan een vijver die vooral gebaseerd is op de natuur. En dat is ook nog eens veel goedkoper ook als je het goed doet.

Hieronder laat ik zien hoe ik mijn huidige vijver heb gebouwd. Zonder tekening en meer op gevoel dan op basis van nauwkeurig meten. Ik had het EPDM (0.6mm) van 6 x 10 meter al een jaartje liggen i.v.m. een uitverkoop. Advies van de professionals is EPDM van 1.2mm te gebruiken, maar dat
geeft lastige vouwen en lijmen wilde ik niet. De oplossing om met 0.6mm te kunnen werken is om nog zorgvuldiger zijn met de ondergrond en extra bescherming voor de bodem en wanden die je extra gaat belasten.

Voor zo’n groot gat is een graafmachine toch wel prettig. De vette klei laat zich lastig scheppen. De machine heb ik van grondbedrijf “Gerrit de Pater” geleend. Gouwe gozer die Gerrit. Het graven is echt leuk om te doen nu. Wel even wennen aan al die hendels. Maar binnen een dag heb je een gat van meer dan 12M3 gegraven. Mijn rug is Gerrit heel dankbaar.

Video afspelen

Met zo’n graafmachine en weinig ervaring in het machinaal graven wordt het gat al snel te groot. Maar daar had ik wel een oplossing voor.

Je ziet dat ik links een wandje heb geplaatst, hier moffelde ik weg dat het gat te groot was. Met wat hardhouten palen een hardhouten planken (2e hands) kon ik de vijver “klein” genoeg maken voor het EPDM wat ik al had liggen. Helemaal rechts zie je de gele waterpas (2meter) nog liggen die ik gebruikte om de paaltjes waterpas te maken voor de vijverranden. Ik gebruikte ook een lange rechte balk om meerdere paaltjes in een keer met de waterpas te controleren. Het lastige is dat je steeds verder kan gaan afwijken van de eerste waterpas staande paal. Je moet dus op zoveel mogelijk controleren. Bijvoorbeeld grote afstanden met een touw en dan kijken of wat er tussen staat niet afwijkt. Ik had geluk en alles stond al snel waterpas. De dubbelcheck doe je wanneer de palen met elkaar worden verbonden met planken. Wat ook belangrijk is, is dat je de wanden altijd iets naar achteren laat overhellen, dat voorkomt dat de wanden gaan instorten. Rechte wanden kunnen opeens in je vijver vallen wanneer de grond onstabiel wordt door uitdroging of verzakking. Met een kleine schuine helling drukt het water altijd op de grond van de wanden en doet de zwaartekracht de rest.

Wat ik zelf altijd heel prettig vind is een ondiepe rand langs de rand van de vijver. Je kan hier planten op zetten en je kan de randen makkelijker camoufleren zonder dat je vrachtwagens met keien in je vijver moet gaan storten. Op de foto zie je dat de randen al klaar zijn. De palen staan buiten de vijver zodat de EPDM lekker strak langs de rand komt. De planken bovenaan de rand moeten perfect waterpas liggen. Ook verstevig ik met planken de rand waar ik teveel grond heb weggegraven. De waterdruk houd de planken wel op zijn plaats. Hier en daar heb ik nog wel een paaltje schuin de wand in gejend om de randplank te ondersteunen. Je moet er tenslotte op kunnen staan.

De wanden en randen zijn stevig, de vijverranden lopen voldoende schuin af en de bodem is wat vlakker gemaakt. Ik sta op een biels die gaat dienen om de pomp op te leggen. Wanneer de pomp wat hoger ligt komt er minder bagger in maar vooral geen grind of zand en water dat rond de 4 graden is, dit ligt in de winter op de bodem, het rondpompen daarvan is niet slim want de vissen overwinteren hier graag in. Met zand maakt ik de randen helemaal vlak en controleer uitvoerig of er geen scherpe zaken uitsteken die het EPDM kunnen gaan beschadigen. Het ziet er aardig afgewerkt uit al zeg ik het zelf.

Nu nog even een zeiltje leggen. Je kan zien dat ik op de plek waar (grond)water ligt ik een stuk oud EPDM (2mm) van een vorige vijver heb gelegd. Voor de zekerheid heb ik dat dit stuk toegevoegd omdat de grond daar erg drassig was en ik niet zeker kon zijn of er iets scherps lag. Het nieuwe EPDM had ik eerst zo opgerold zodat je het naar beide zijden kan uitvouwen. Behoorlijk zwaar dat spul ook al is het maar 1mm dik het blijft 60M2. Gelukkig had ik hulp.

Voor ik de randen aftimmerde had ik natuurlijk wel even gemeten met een meetlint van 20 meter of het gat niet te groot zou worden. Ik heb dus na het maken van het gat nog kunnen smokkelen bij het maken van de bovenrand.

Video afspelen

Na het uitleggen van de folie op de langste lengte van de vijver, die niet echt maatvast is, kunnen we beginnen met het uitvouwen. Hier een link hoe dit volgens de professionals gedaan moet worden. Let vooral eens op het hondje dat heel erg in de weg loopt maar ons eigenlijk helemaal niet stoort.

In het filmpje heb je kunnen zien dat ik de noodzakelijk vouwen in het EPDM zo klein mogelijk houd en vooral haaks op de bovenrand. In de knik van de vijver is niet te voorkomen dat daar veel folie over blijft. Deze los ik op door deze zo strak en vlak mogelijk op te vouwen haaks op de bovenrand. Een paar keien op deze vouwen na het vullen van de vijver helpen voor komen dat vissen zich klem gaan zwemmen in de vouwen en zullen stikken. Vandaar dat je zo min mogelijk grote vouwen moet maken waar vissen eventueel in kunnen gaan zwemmen. Je kan ze ook aan elkaar lijmen natuurlijk, maar ik hou daar niet zo van, als je wat moet gaan veranderen aan de vijver zit je meteen met onbruikbare folie. Vooral bij het vullen is deze flexibiliteit wel handig. De folie zet je pas vast/klem wanneer de vijver helemaal gevuld is. En dan even wachten op het water dat met 10 liter per minuut de vijver moet vullen met 12000 liter water. Dus 1200 minuten oftewel 20 uur. Om de 2 uur kijk je even of je het EPDM wat aan moet trekken zodat er minder vouwen ontstaan. Hou de vouwen haaks op de rand i.v.m. het risico op overhevelen van water.

Vroeg in de ochtend geeft de koude morgen er ook nog een leuk tintje aan.

Vanuit een oude vijver die zich op ons landgoed bevond heb ik een paar honderd liter Lava-grind gescoord en goed uitgewassen. Dit beetje op de foto had ik nog over gehouden. Een nadeel van Lava is, is dat het vrij scherp is.

Linksboven stond het filter al te draaien. Een groot deel van het Lava-grind ligt er al in. Omdat het grind een paar maanden boven water had gelegen is het zo droog geworden dat een deel blijft drijven. Ik heb her en der wat waterplanten uit de singel en sloot gehaald. In Nieuw-Beijerland groeide veel Krabbenscheer, een waterplant die net onder het wateroppervlak drijft en in de winter naar de bodem zakt. In de vijver heeft deze het niet gered.

De vijver zit nu vol water en een deel van de beplanting. De randen zitten nog steeds helemaal los.

Na het vullen is het slim om even een watertest te doen. Hiervoor hebben we een speciaal opgeleide hond, Simba een super lieve Labrador, ingezet die het water uitvoerig test. Onzin natuurlijk, net als het moeten testen van schoon Hollands kraanwater.

Tijd om de randen af te werken. Met een stuk oud EPDM van 2mm dik bedek ik de bodem en deels de opstaande randen zodat ik er Lavastenen en Leistenen op kan leggen zonder risico op schade aan het dunne EPDM eronder.

Ter voorbereiding van de stijger die om de vijver komt te liggen maak ik een rand van Madoc muurelementen. Normaal 10€ per stuk maar in ons geval was het gratis af te halen. Iemand bracht een deel naar de gemeentestort. Ik gaf aan dat hij die wel aan mij kon geven. Nou in zijn tuin had hij er nog veel meer. Ik heb er wel 300 opgehaald. Duurzaam beziiig! Wel een paar dagen bezig geweest met lijmresten (cement, EPDM lijm en Silicone resten) weg te bikken en trillen. Dat ging super met een platte betonbeitel en een klopboormachine. Daarna met de hoge drukspuit het vuil er af en ze waren weer als nieuw. Gelukkig ging mijn broer ijverig door met de 17m3 aarde die ik had besteld ook de rest van de tuin was onder handen. Gouwe Gozer die broer van me.

In tegenstelling tot wat je op TV altijd ziet wanneer ze een vijver hebben gemaakt is het water hier helder, ook nadat de planten er al in staan en het grind, keien en Leisteen zijn geplaatst. 

Je ziet in de knik van de vijver dat ik met een stapel keien de grootste vouwen in het EPDM wegwerk om te voorkomen dat de vissen er zich in klem kunnen zwemmen en zullen stikken.

Op de randen zijn Leistenen neergelegd op een extra stuk EPDM. Je ziet op de rand bovenin nog wat rollen EPDM liggen voor de randen die nog gedaan moeten worden. Omdat de vijver zich toch nog moet zetten ben ik alvast aan de stijger begonnen die om de vijver een komt te liggen zodat ik vanuit elke hoek mijn vissen kan zien en benaderen. Linksboven zie je een bergje aarde in de knik. Hier komt de waterpartij.

Die Madoc muurelementen zijn uit de mode, maar ik vind ze nog steeds prachtig. Ik had ze al in 2001 en die heb ik nu ook nog gebruikt. Ze zijn 2x meeverhuisd. Zie je hoe schoon ze zijn, als nieuw, gewoon met water schoon gemaakt. En omdat de zon er vaak op staat blijven ze zo mooi zonder alg of mos dat zwart kan worden wanneer het dood gaat.

Die De randen zijn bedekt met Leisteen en de stijger is af. Ook de 17m3 aarde is op zijn plek gestort door mijn broer. Ook is er de eerste opzet gemaakt van de locatie van de filter en waterval. Er zwemmen ook al vissen in die meeverhuisd zijn en het water wordt al wat groen van de algen. Zelfs na een paar weken drijft er nog steeds lava grind. Mijn oude filter staat op de rand nog steeds te filteren wachtend op de eindbestemming. In 2015 kocht ik een nieuwe, een relatief goedkope filter unit van 160€ die simpel het vuil uit het water filtert. Biologisch voegt het niet veel toe. hij is inmiddels een stuk duurder geworden. Ik heb na 3 jaar in 2017 een betere versie gekocht namelijk de Biocompact 60.000 liter en bij een betere webwinkel. Voordeel is dat je nog maar 1 bak hebt dus minder koppelingen en kans op lekkage. De 60.000 liter is onzin, dat geld voor water zonder vis e.d. Een complete filter met bak kopen is niet veel duurder dan het kopen van alleen nieuwe filter matten, in mijn geval. Door het voortdurend schoon maken van de filters slijten ze wel erg snel. En natuurlijk heb ik de oude filter op marktplaats verkocht omdat die best nog goed was. Heeft een ander ook een koopje.

Onverwachte ontwikkelingen!!!

Kennissen hadden een Steur over van 125cm en 23 jaar oud. ik wist niet zeker of ik hem wel wilde nemen, maar besloot gelukkig om hem toch te adopteren. In een teiltje kwam hij aan afkomstig uit een Koi vijver van slechts 4×4 meter met kikkergroen water. Filmpje hieronder.

De Lake Sturgeon heeft wat weg van een Dolfijn, vandaar. Dus nu heet hij Dolf.

In Met de Madoc elementen heb ik een filterhuis gebouwd, deze komt op een verhoging te staan op een Leisteen van 1x1meter. Voor het filterhuis gebruik ik een paar grote piepschuim blokken om de waterpartij op te gaan maken. Lekker licht, vlak en verzakt niet snel.

Het gaat er steeds meer op lijken.

In 1 jaar later is het nieuwe model al ruim voldoende getest, maar je blijft proberen het te verbeteren.

Later heb ik de filtermonding nog verder weggewerkt.

Helemaal naar mijn zin behalve die anti Reiger rand.

In 2015, 2016, 2017 en 2018 worden er veel jonge karpers en goudvissen geboren. Dus blijkbaar is de vijver geslaagd. Het water blijft helder met een UV lamp van 36 Watt en regelmatig wat  Algae Powder van Pond Support toevoegen. De UV lamp dood alle zweefalgen en het poeder is een soort kalk dat algsoorten zoals draadalg uit elkaar laat vallen. Na veel regen of bijvullen moet je er wat poeder aan toe voegen. En wanneer je veel waterplanten hebt heb je minder Algae poeder nodig.

Eind 2018 gebeurd er een kleine ramp, lees verder onder “Vijver renovatie”