Heg Weg 2e deel

Voor het tweede deel van de heg van in totaal 45 meter waarvan nu nog 17 meter staat/stond gaan we een sierhek plaatsen.

Heg 001 spitwerk

In eerste instantie wilden we een graafmachine huren, maar toen ik eenmaal bezig was vond ik dat niet nodig. Deze heg zat niet zo vast geworteld als het vorige stuk. In vier keer aan paar uur graven en wroeten was de heg er uit.

Op dit (4k) filmpje zie je de heg verdwijnen.

Nadat de heg weg was moest ik een simpele manier bedenken om het hek te plaatsen. Met een aantal balken leek dat heel goed mogelijk.

Het hek plaatsen viel uiteindelijk niet tegen. Mijn vrouw hielp gelukkig mee en we schoten snel op. Alles netjes waterpas. Elke paal is extra verankerd met snelbeton.

Op dit filmpje zie je het hek vanzelf verschijnen. Abracadabra en SlimSlaEmDerin.

Binnen twee weken stond het hek er. Het is een zwaar verzinkt handgemaakt ijzeren hekwerk. 2e hands gekocht via marktplaats en opnieuw gezandstraald en gespoten in donkergroen. Goed voor minimaal 40 jaar erfscheiding. Uiteindelijk een mooi resultaat.

Na het inrichten van het huis zouden we de gigantische heg van 45 meter lang en grotendeels 2 meter hoog gaan aanpakken. Liefst een schutting maar die mag niet hoger worden dan 120cm vanwege de groenbestemming van een stukje tuin. Maar een haag of bomenrij van 3 meter hoog mag dus wel. Dus een oplossing is dan ook een hekwerk waar klimop door kan groeien. Dus eerst eens kijken of we een goed hekwerk kunnen vinden voor een schappelijke prijs. Want met een grote tuin is duizend Euro al heel snel uitgegeven.

Op internet al snel een “voordeelhek.nl” gevonden en voor 750€ wordt deze thuis afgeleverd met alles er op en er aan. Het word 25 meter gegalvaniseerde hekken en 11 palen. Bij Praxis nog even betonmortel met 20% korting gehaald om elke paal te voorzien van extra ballast voor de wind die met kracht 11 op de heg kan gaan staan. De palen moeten een meter de grond in!…  Maar nu eerst slopen!

Het eerste stuk heg was het zwaarst.

Daarna was het nog steeds zwaar maar wel te doen. Ik begon met een meter per uur en dat werd uiteindelijk 2 meter in een uur.

Daarna was het nog steeds zwaar maar wel te doen. Ik begon met een meter per uur en dat werd uiteindelijk 2 meter in een uur.

Het laatste stuk heg stond in een laag grind, 60 cm dik van 100 jaar oud. Dat moest ik eerst los hakken met een pikhouweel en vervolgens uitscheppen en daarna de wortels los steken met de spa. Het weer werkte goed mee. Veel zon en zelfs een pakje sneeuw. Het was onder het vriespunt en de grond voor 5 tot 10 cm diep bevroren. Ideaal weer om een heg te slopen.

Deels geradbraakt was de klus “HegWeg” in twee weekenden geklaard. Om inloop tegen te gaan heb ik de struiken nog wel langs de tuin gelegd. Op naar de volgende klus, “25 meter Hek plaatsen”.

Onze luxe vogel appartementen complex heb ik kunnen sparen. Elk jaar zitten er wel twee nesten Koolmeesjes in. Zelfs in de winter komen ze geregeld kijken in het huisje.

Het hek heb ik per hek element geplaatst, dit om te voorkomen dat de palen niet goed zouden gaan aansluiten. Het wegdek gebruikte ik om te bepalen wat de onderkant zou worden van het hek, later bleek dat dit onbetrouwbaar was want de asfalt laag loopt omhoog en later weer omlaag. Gelukkig viel het verschil uiteindelijk mee, maar ik heb wel wat gesmokkeld door het hek ook iets op te laten lopen. Op 30 cm hoogte heb ik een draadje gespannen om het hek recht te kunnen plaatsen. Op het oog heb ik vervolgens de gaten gegraven en geboord met een grondboor. Een paal heb ik gebruikt als maatlat. de palen zijn 280 cm lang dus mooi om de palen horizontaal mee waterpas te zetten. En aan de onderzijde gebruikte ik de maatpaal om de hekken exact 251cm (hart op hart) uit elkaar te zetten. Ik hoefde alleen de paal waterpas te zetten en op de juiste afstand te plaatsen. vast zetten was nog niet nodig. Wel stonden ze 20cm in de vette klei geslagen op 80cm diepte. Wanneer je het hek ging ophangen komt het waterpas gebeuren vanzelf goed omdat het hek perfect haaks is. Dus hoef je alleen nog de paal haaks op de wegkant te zetten en te borgen wanneer het hek er aan hangt. Onder zie je het bevestiging materiaal.

Wat je niet ziet op het plaatje boven is dat elk kapje wat je op de paal bevestigd twee haakjes heeft waar je het hek aan ophangt. Echt superhandig je hangt het hek er aan en kan op je gemak alles stellen en vervolgens vastmaken. Onder zie je het hek groeien.

9,5 Schermen van 250cm bij 183 cm. Met slechts één draadje en een waterpas heb ik het aardig recht weten te zetten. Het hek stond in een weekend inclusief een deel van de beplanting. Stond er zelf ook wel van te kijken.

Hegweg 010

Nadat het hek gereed was gingen we aan de beplanting beginnen. Aan de slootkant hebben 3 jaar geleden een groot aantal stekjes geplant van de klimop van ons vorige huis. Een fijnbladige groenblijvende Hedera. Dat zijn inmiddels flinke struiken geworden.

Het uitgraven van de Hedera was nog wel weer een zware klus. De wortels zaten tot wel 60 cm diep.  Onder zie je hoe de takjes door het hekwerk worden gevlochten door mijn vrouw. Zo tegen het hek geplant lijken de flinke Hedera planten nog maar iele plantjes. Maar dat komt wel goed. En desnoods planten we er nog een zootje bij van het tuincentrum. Er is nog ruimte.

Voor een weekend weer genoeg arbeid. Volgende week de rest aanplanten…